جایزه مدیریت فناوری و نوآوری، زمینه ساز درک توانمندی فناورانه و نوآورانه بنگاههای اقتصادی کشور

به سوي تحقق هوشمندي سياستي

چهارمين جايزه مديريت فناوري و نوآوري ايران 10 خرداد ماه سال جاري با حمايت معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري برگزار شد.

منوچهر منطقي دبير ستاد توسعه فناوري و صنايع دانش‌بنيان هوايي و هوانوردي معاونت علمي، درباره چهارمين جايزه مديريت فناوري و نوآوري ايران گفت: اين جايزه با هدف ارائه راهنمايي و کمک به شرکت‌ها براي استفاده بهينه از دارايي‌هاي فکري که دارند با حمايت ستاد دانش بنيان هوايي و ستاد توسعه فرهنگ علم، فناوري و اقتصاد دانش بنيان معاونت علمي برگزار شد.

وي افزود: هدف از برگزاري اين جايزه، افزايش توانايي‌هاي ملي از طريق توسعه فناوري و نوآوري، افزايش توان بنگاه‌ها و سازمان‌ها در زمنيه تبديل فناوري و نوآوري به ثروت و فرهنگسازي و ترويج اقتصاد دانش بنيان است. همچنين ارزيابي و رتبه بندي بنگاه‌ها و سازمان‌ها از منظر توانمندي و عملکرد فناورانه و نوآورانه آنها از ديگر اهداف اين جايزه است.

به گفته منطقي، يکي از اولويت‌هاي معاونت علمي توسعه شرکت‌هاي دانش بنيان است. در واقع اين شرکت‌ها  سه دارايي مهم دارند که شامل نيروي انساني، نحوه ايجاد فناوري و نوآوري براي تجاري‌سازي محصولات توليدي آنها و کسب درآمد است. در هين حال براساس تحقيقي که صورت گرفته است مشخص شده بيشتر شرکت‌هاي دانش بنيان با نحوه مديريت فناوري و تبديل آن به نوآوري ناآشنا هستند.

دکتر منطقي افزود: در برسي‌هاي صورت گرفته به اين نتيجه رسيديم که دو روش براي کمک به شرکت‌هاي دانش بنيان وجود دارد، يکي اينکه براي آنها دوره‌هاي آموزشي برگزار کنيم که اينکار مشکلاتي نظير بالا يا پايين بودن سطح آموزش‌ها براي شرکت‌هاي مختلف داشت و روش دوم اين بود که اين کار را از طريق برگزاري جايزه انجام دهيم.

دبير ستادتوسعه فناوري و صنايع دانش‌بنيان هوايي و هوانوردي معاونت علمي با اشاره به اينکه تبديل آموزش‌هاي مورد نياز به شرکت‌ها به يک جايزه کشش بيشتري براي مشارکت آنها ايجاد کرد، گفت: اين مدل بر اساس خودارزيابي که در شرکت‌ها صورت گرفته است انجام مي‌شود.

وي بيان کرد: اين روش بسيار موثر بود؛ زيرا هم شرکت‌ها پس از مميزي که مي‌شدند روش درست‌تري را براي کار دريافت مي‌کردند و هم اينکه پس از دوسال متوالي خودارزيابي، مشخص شد که شرکت‌هاي مورد بررسي پيشرفت‌ها و توسعه‌هاي قابل توجهي داشته‌اند و همين موضوع به ما نشان داد که برگزاري اين آموزش‌ها از طريق جايزه نتيجه بهتري دارد.

منطقي، با اشاره به کارايي بالاي خودارزيابي شرکت‌ها افزود: خودارزيابي براي شرکت‌ها فرآيندي بود که تسلط آنها بر دارايي‌هاي فناوري و نوآوري‌شان را بيشتر کرده و مسير ارتقا و توسعه آنها سريع‌تر و هموارتر شد.

وي ادامه داد: مخاطبان اصلي اين جايزه بسيار گسترده هستند و غير از شرکت‌هاي دانش بنيان، همه شرکت‌هايي که با فناوري و نوآوري سر و کار داشته باشند، مي‌توانند مخاطبان جايزه ملي فناوري و نوآوري محسوب شوند.

در اين زمينه مهدي الياسي معاون سياست‌گذاري و ارزيابي راهبردي معاونت علمي وفناوري نيز گفت: شناخت توانمندي‌هاي فناورانه و نوآورانه بنگاه‌هاي اقتصادي کشور، ازمصاديق مهم هوشمندي سياستي است و نبود اين شناخت، از چالش‌هاي مهم نظام اجرايي کشور است که برگزاري جايزه ملي مديريت فناورانه نوآوري، به رفع آن کمک مي‌کند

 مهدي الياسي، معاون سياست‌گذاري هوشمندي سياستي را از اساسي‌ترين چالش‌هاي توسعه کشور دانست و افزود: بخش مهمي از تصميمات کلان کشور بر پايه ذهنيات و برداشت‌هاي مديران در سطوح مختلف اتخاذ مي‌شود که در برخي موارد، اين برداشت‌ها ناقص، و يا فاقد عمق کافي است.

معاون سياستگذاري و ارزيابي راهبردي معاونت علمي و فناوري، با تاکيد بر ضرورت درک توانمندي‌هاي فناورانه و نوآورانه بنگاه‌هاي اقتصادي کشور، بيان کرد: اگر اقتصاد دانش‌بنيان را ميزان رسوخ دانش، فناوري و نوآوري در بنگاه‌هاي کوچک، متوسط و بزرگ کشور تعريف کنيم، شناخت از ميزان فعاليت‌هاي فناورانه و نوآورانه بنگاه‌ها، يکي از مصاديق هوشمندي سياستي است که در شرايط فعلي نبود آن، در نظام اجرايي کشور به شدت احساس مي‌شود.

الياسي، با اشاره به فراهم شدن زمينه درک توانمندي فناورانه و نوآورانه بنگاه‌هاي اقتصادي کشور با برگزاري جايزه مديريت فناوري و نوآوري گفت: بر اساس ضرورت شناخت توانمندي‌هاي فناورانه و نوآورانه بنگاه‌ها، اقدام ارزشمند انجمن مديريت فناوري در برگزاري مستمر جايزه مديريت فناوري و نوآوري که با حمايت ويژه معاونت علمي انجام مي‌شود، علاوه بر تاثير بر ارتقاء توانمندي‌هاي فناورانه اين بنگاه‌ها، مي-تواند به رفع بخشي از خلأهاي اطلاعاتي و شناختي در اين حوزه‌ها کمک کند.

معاون سياستگذاري و ارزيابي راهبردي معاونت علمي و فناوري، با اشاره به فراهم شدن زمينه ترغيب و توجه بنگاه‌هاي اقتصادي کشور در اهميت‌بخشي و توجه به ضرورت فعاليت فناورانه و نوآورانه گفت: برگزاري اين جايزه با حمايت معاونت علمي و فناوري توسط انجمن مديريت فناوري کشور، ضمن توجه‌بخشي بنگاه‌هاي اقتصادي به ضرورت فناوري و نوآوري، آنان را در مسير رشد و توسعه فناورانه و نوآورانه ياري مي‌کند و امسال در ميان حاميان جايزه ورود ستاد توسعه فرهنگ، علم، فناوري و اقتصاد دانش‌بنيان را داشته‌ايم که به آن جنبه از فرهنگسازي و ترويج هم توجه ويژه شده است تا بتوانيم زيست بوم فناوري را در سطح عمومي‌تر جامعه هم پيگيري کنيم.

الياسي در پايان ابراز اميدواري کرد انتشار وضعيت شاخص‌هاي نوآوري در بنگاه‌هاي کشور از طريق اين جايزه تداوم داشته و با شکل‌دهي بانک‌هاي اطلاعاتي مناسب، امکان تحليل‌هاي سياستي براي فعالان اين حوزه فراهم شود. 

منبع:مجله دانش بنیان

کلمات کلیدی
//isti.ir/Zaca